KONTICH MONDIAAL
  • Home
  • PROJECTEN
  • FAIR TRADE
  • NIEUWE ACTIVITEITEN
  • DOCUMENTEN
  • CONTACT

   KORTE KETEN  INFO                                 

Foto
Wat is de Korte Keten ?
Waarom kiest de mondiale raad om ook aandacht te hebben voor de korte keten?
Op lokaal niveau in onze gemeente voelen wij gevolgen van gebeurtenissen aan de andere kant van de wereld … En onze eigen keuzes hebben niet enkel lokale, maar ook wereldwijde gevolgen.  Daarover willen wij als mondiale raad graag informeren / sensibiliseren /adviseren en zo een steentje bijdragen aan een “betere wereld”.
Wij streven o.a. naar meer “ Fair Trade” : eerlijke handel. Velen associëren dat vooral met  eerlijke koffie of chocolade. Maar Fair Trade heeft ook veel te maken met onze lokale consumptie en productie. 
Want landbouwers staan wereldwijd onder druk, ook hier, door de wereldwijde race naar steeds lagere prijzen. Er is weliswaar een groot verschil tussen landbouwers: al of niet groot, of hoog technologisch, of klein en meer ambachtelijk, … maar zij hebben allen te maken met een geglobaliseerde voedselhandel, met vele schakels in de voedselketen.  
Landbouwers voelen zich dikwijls de speelbal van dat globale verhaal. Zij kunnen moeilijk nog eigen keuzes maken, ze moeten mee, ze hebben geen inspraak meer in de prijs. Zo worden ze gestuurd richting bepaalde productiesystemen… die niet alleen hier , maar wereldwijd gevolgen kunnen hebben op milieu, klimaat, economische druk op prijzen en arbeidsomstandigheden,…
Wij willen als Mondiale Raad mee sensibiliseren om meer aandacht te hebben voor een rechtvaardiger  voedsel- en landbouwsysteem. We willen mee een aanzet geven tot bewuster kiezen voor een duurzamere voeding. 
Korte keten verkoop, rechtstreeks van de boer, zonder tussenschakels, geeft de landbouwers inspraak in een eerlijkere prijs. Consumenten en producenten krijgen zo meer kansen voor duurzamere keuzes. En het zijn al die kleine en grote duurzame keuzes die  bijdragen aan een “betere wereld”.
Online bestelsystemen :
De organisatie Voedselteams vzw heeft een gemakkelijke manier uitgewerkt om basisvoedsel makkelijk rechtstreeks te kunnen aankopen bij lokale en ecologische producenten. Die kunnen een eerlijke prijs vragen voor hun producten. Door de rechtstreekse verkoop kan die prijs toch laag blijven voor de consument.
Iedere regio heeft een beetje zijn eigen werking, maar de basis is overal dezelfde:
Foto
​·     Je kan eerst in een proefperiode uitproberen of het systeem iets voor jou is.
·     Je bestelt wekelijks je producten naar keuze op een webwinkel (die georganiseerd is door Voedselteams vzw). Betaling gebeurt online bij bestellen. 
·     De bestellingen worden door de landbouwers altijd op één bepaalde dag in de week geleverd in een bepaalde depotplaats in je gemeente.
·     Wie besteld heeft haalt op het vastgelegd moment op die leverdag  (bvb altijd tussen 17 en 19 u) zijn bestelling op in de depot.
·     Ben je tevreden van de proefperiode, dan kan je kiezen om lid te worden van het lokale voedselteam in je gemeente. Dan wordt verwacht dat je voortaan regelmatig besteld (zo weet de landbouwer dat hij altijd een minimale afzet zal kunnen leveren). Je betaalt jaarlijks een bijdrage (+20 €) voor het beheer v d webwinkel en voor de leveringen door de producenten.
·     De leden van een lokaal voedselteam staan mee in voor een vlotte ophaling van de bestellingen op de depot.
·     Een kerngroepje zorgt voor enkele vaste taken zodat alles vlot verloopt (ruilbeurt voor in de depot, kleine administratie/communicatie in verband met de lokale werking, jaarlijks een kennismakings /overlegmomentje organiseren voor de lokale leden en de producenten.)
Een lokaal voedselteam is dus een eerlijke en gemakkelijke manier om ecologisch geteelde voeding lokaal aan te kopen. Je bent altijd zeker dat je verse kwaliteitsproducten ontvangt en dat de landbouwer er een eerlijke prijs voor krijgt.
Boerderijverkoop :
Kontich :
Foto
Foto
Foto
Foto

CSA (Community Supported Agriculture) :
Foto
Foto
Wat is CSA?  Community Supported Agriculture betekent ‘landbouw gedragen door de gemeenschap’. Het draait eigenlijk allemaal om een win-win situatie voor de boer en de consument en steunt op enkele basisprincipes.
De consument betaalt aan het begin van het jaar een vaste bijdrage. Hij betaalt niet zozeer voor zijn groenten en fruit, maar koopt eigenlijk een aandeel in de boerderij. Zo krijgt hij verse producten, maar ook inspraak in het reilen en zeilen van het bedrijf. Hij draagt bij om de verwerkingskosten te dragen en de boer inkomenszekerheid te geven. Zo deelt de klant ook in het risico van bijvoorbeeld een slechte oogst door weersomstandigheden.
In ruil daarvoor doet de boer al het werk op het veld zorgt hij ervoor dat alles op een ecologisch verantwoorde manier gebeurt. Meestal zijn CSA boerderijen ook bio-gecertificeerd. Het bedrijf creëert ook ontmoetingskansen voor de deelnemers via educatieve momenten, hoevefeesten of meewerkdagen. De klant en de landbouwer bouwen zo aan hun eigen lokale gemeenschap.
Boerenmarkten :
Foto
Eco & Boerenmarkt met proevertjes en hapjes
  
Elk jaar de laatste zondag van augustus is het opnieuw Eco en Boerenmarkt langs de Ferdinand Maesstraat in Waarloos bij Kontich tussen 10 en 15u. Ook dit jaar zal er weer een gezellige drukte zijn op deze markt. 
Je vindt er niet alleen fruit, groenten, zuivel en bakkerijproducten van lokale boeren en producenten. Maar je kan je op deze markt ook laten verrassen door talrijke originele en tegelijk ook ecologische proevertjes uit de streek. En je kan er ook gaan snuisteren tussen knutselmateriaal, juweeltjes en kledij, kruiden en natuurproducten, plantjes, aardewerk, tweedehands tuingereedschap en nog veel meer. Tijdens de markt is er ook randanimatie voorzien voor jong en oud. De Eco en Boerenmarkt in Waarloos is een echt begrip in Kontich en omstreken. Je maakt er ook kennis met diverse FairTrade initiatieven uit de ruime omgeving. De markt is een samenwerking tussen de Mondiale Raad Kontich, het gemeentebestuur en de Landelijke Gilde van Waarloos.
Edegem :
Foto
Foto
Aartselaar :
Foto
Foto
Foto
Foto
Hove :
Foto
Borsbeek :
Foto
  • Home
  • PROJECTEN
  • FAIR TRADE
  • NIEUWE ACTIVITEITEN
  • DOCUMENTEN
  • CONTACT