Korte Keten

Lokaal, Ecologisch en Fair (LEF)

Dagelijks duurzame gezonde voeding op je bord, geteeld met respect voor mens en milieu? Er zijn steeds meer mensen die dit graag willen, maar dikwijls weten zij niet hoe eraan te beginnen. Immers, in een doorsnee Belgische supermarkt vind je gemakkelijk meer dan 10.000 voedingsproducten!

  • Hoe vind je je weg in die eindeloze mogelijkheden?
  • Hoe ga je voluit voor duurzaam?
  • Hoe kies je tussen lokaal, ecologisch of Fair Trade?

Door als consument te kiezen voor ecologisch verantwoorde producten, veroorzaak je minder nadelige gevolgen op je leefomgeving.

Door lokaal te kopen, steun je de lokale economie en geef je meer kansen aan eerlijke prijzen. Dit komt de producent ten goede en je geeft ook meer kans aan duurzame productiesystemen. Je voorkomt bovendien onnodig transport van de producten (minder vervuilend en energieverslindend transport).

Wat verstaan we onder Korte Keten?

Bij Korte Keten koop je als consument rechtstreeks je producten aan bij de producent. Groenten, fruit, zuivel, vlees, enz. koop je rechtstreeks bij de boer: op een boerenmarkt, een gemeenschapsboerderij, de hoevewinkel of via een Korte Keten-online-bestelsysteem.

De basisprincipes van het Korte Keten-bedrijfsmodel kan je hier nalezen.

Waarom is een Korte Keten-aankoop eerlijker en duurzamer?

De meeste boeren zijn in ons huidig consumptiesysteem noodgedwongen verplicht om hun lokale producten via een veiling te verkopen. Op de veiling wordt de prijs bepaald door de klanten. De grote supermarktketens zijn de grootste klanten, omdat 80 % van de consumenten hun voeding koopt in de supermarkt. Hun geboden prijs ligt heel laag, dikwijls onder de productieprijs. Dat komt door de grote prijsdruk, veroorzaakt door het huidige sterk geglobaliseerd en geïndustrialiseerd voedselsysteem, waarin het streven naar steeds grotere economische winsten centraal staat. Dit zorgt voor een “concurrentierace naar steeds lagere prijzen”. Helaas gaat dit gepaard met een gebrek aan aandacht voor gezonde ecosystemen, met heel wat schadelijke gevolgen voor ons leefmilieu (vervuiling, daling van de biodiversiteit, het bodemleven en het wateropslagvermogen).

Via het Korte Keten-systeem kan de boer mee de prijs bepalen en kan hij ook meer eigen keuzes maken. Kiezen voor duurzamere productie wordt zo beter mogelijk.

De “ecologische Korte Keten” combineert dus alle bovenstaande voordelen.

Wanneer lokale landbouw geen optie is, denk dan aan Fair Trade.  Bij fairtrade-producten wordt gecontroleerd of ze in veilige, gezonde omstandigheden worden geproduceerd én of de verkoopsprijzen leefbare inkomsten mogelijk maken voor de producent.  De meeste fairtrade-gecertificeerde producten, zoals koffie, thee, cacao en bananen, kunnen niet in België of een buurland geproduceerd worden. Wanneer er geen lokale alternatieven zijn,  kies dan voor Fair Trade!

Een overzicht van Kontichse Korte Keten-mogelijkheden vind je hieronder. 

Ook op de webpagina van de Zuidrand Streekvereniging vind je veel interessante informatie over Korte Keten-producenten in onze streek.

Ieder jaar wordt de Korte Keten in de kijker gezet tijdens de Week van de Korte Keten. In 2024 zal die doorgaan van 18 tot 26 mei. In heel Vlaanderen kan je dan deelnemen aan allerlei leuke en inspirerende activiteiten. Meer informatie vind je op de website van de Week van de Korte Keten.